MagyarulEnglish


Tulajdonságok, szerelési, bekötési leírások

NYE-SY ALARM01 AUTÓRIASZTÓ
NYE-SY ALARM02 IMMOBILIZER

Caralarm

A Magyar Biztosítók Szövetsége által elfogadott ugrókódos autóriasztó.

Tulajdonságok
Használat

Elektromos jellemzők

 Tápfeszültség  10-18V
 Áramfelvétel  10mA alatt
 Hőmérséklettartomány  -20ºC +80ºC
 Relékimenetek terhelhetősége
 Sziréna  5A
 Index  10A
 Központizár vezérlés zárás  10A
 Központizár vezérlés nyitás  10A

Tulajdonságok
 • Ugrókódos rendszer
  A távirányító adó minden gombnyomáskor más kódot ad ki, így nem lehetséges a kódot távolról lemásolni.
 • Indításblokkolás (külső relével)
  A gyújtásvezeték megszakításával védi az autót az illetéktelen indítás ellen.
 • Véletlen kikapcsolás elleni védelem (kiiktatható)
  Automatikusan visszaélesedik bezárt állapotba 30mp-en belül, ha a kikapcsolás (pl. véletlenül a zsebből) után nem nyitották ki valamelyik ajtót.
 • Védelem ismétlődő hamis riasztások ellen
  Kiiktatja azt a bemenetet, mely 3 egymást követő riasztást okozott egy órán belül.Ez minden bemenetre külön-külön érvényes.
 • Távirányítók memorizálása
  Maximálisan 6 távirányító tanítható be. A folyamat során választható, hogy a korábbi adók törlődjenek vagy megmaradjanak ( Szállítás két darab távirányítóval).
 • Pánik funkció
  A riasztó élesített állapotában megnyomott bezáró gomb riasztást okoz, amíg a gombot nyomjuk. Ez használható az esetleges rossz szándékkal közeledők ellen vagy segítséghívás céljából.
 • Hagjelzés kiiktatása
  A riasztó ki- és bekapcsolásakor megszólaló hangjelzés szükség szerint ki- és bekapcsolható.
 • Automatikus beélesedés (kiiktatható)
  A gyújtás lekapcsolása után, ha nem nyitjuk ki az ajtókat 30 mp-ig, vagy az utolsó ajtócsukás után 30 mp-el a riasztó automatikusan beélesedik, de a központi zárat nem zárja be.
 • Memóriás visszajelző LED
  A riasztó bekapcsolásakor a LED folyamatosan világít, amíg a rendszer élesedett állapotba kerül, utána villogni kezd. Riasztás illetve kikapcsolás után a villogások számával jelzi, hogy melyik bemeneten volt a riasztás. A Reset nyomógomb segítségével visszakérdezhetjük az utolsó 10 riasztás okát, melyet a LED kijelez.
 • Az utolsó 10 riasztás okának lekérdezése
  Ha a riasztó kikapcsolt- és a gyújtás levett állapotában megnyomjuk a Reset gombot és nyomva tartjuk 3 másodpercig, akkor a LED a villogások számával kijelzi az utolsó 10 riasztást okozó bemenet számát visszafelé, tehát a legutolsót elsőnek. Ez a funkció az esetleges hiba okának megállapításában segít sokat.
 • Hang memória
  Ha távollétünkben riasztás történt, kikapcsoláskor 4 csipogás figyelmeztet erre.
 • Állítható időzítések
  A központizár nyitási és zárási ideje, a riasztó élesedési ideje valamint a szirénázási idő szabadon állítható.
 • Központizár kimenetek állíthatósága
  A központizár kimenetek alap- és kapcsolt állapota szabadon állíthatóan pozitívos vagy negatívos is lehet, külön-külön beállíthatóak a záró és a nyitó kimenetek.
 • Állítható hangjelző kimenet
  Szükség szerint beállítható, hogy riasztáskor a kimenet szirénára folyamatos vagy kürtre szaggatott jelzést adjon ki.
 • A jellemzők könnyű állíthatósága
  A felsorolt jellemzők utólag is könnyen módosíthatóak a riasztó ki- illetve szétszerelése nélkül is.
Használat

 • Bekapcsolás
  Az alsó(középsõ) gombbal történik. Az indexek egy hosszút villannak és a központi zár bezár. Az élesedési idõ lejárta után a visszajelzõ LED villogni kezd.
 • Kikapcsolás
  A felsõ(szélsõ) gombbal történik. Az indexek két rövidet villannak, a központi zár kinyit. A visszajelzõ LED elalszik, ha nem volt riasztás a távollétünkben. Ha volt, akkor 1-et, 2-õt vagy 3-at villog attól függõen, hogy melyik bemenet okozta a riasztást. Ez a visszajelzés a gyújtás ráadásával megszûnik.
  Ha megszólal a riasztó és nem kapcsoljuk ki, akkor a beállított idõ múlva automatikusan elhallgat, de a rendszer éles marad. Ha ezután távvezérlõvel kikapcsoljuk, akkor az indexek négyet villannak és közben négy csipogás hallatszik.
 • Pánikriasztás
  Bekapcsolt riasztó esetén a záró gomb megnyomására a sziréna megszólal, amíg a gombot nyomjuk.
 • Ha a távvezérlõ elromlik
  Nyissuk ki kulccsal az ajtót, ekkor a riasztó megszólal. Adjunk gyújtást az autóra majd nyomjuk meg a rejtett nyomógombot. Ezután a riasztó kikapcsolt állapotba kerül.

Immobilizer

A Magyar Biztosítók Szövetsége által elfogadott indításgátló hárompontos megszakítással.

Tulajdonságok
Használat

Elektromos jellemzők

Tápfeszültség 10-18V
Áramfelvétel 10mA
Hőmérséklettartomány -20ºC +80ºC
Relékimenetek terhelhetősége 10A

Tulajdonságok

 • Érintőkulcsos rendszer
  Az azonosító kód átvitele (és a rendszer hatástalanítása ) egy érintőkulcs segítségével történik, melyben egy mikroprocesszor található. Ezáltal semmilyen más manipulációval nem érhető el a rendszer hatástalanítása (pl.: rövidzárlattal, akkumulátorral).
 • Automatikus élesedés
  A rendszer a gyújtás levétele után 10 mp-el automatikusan élesíti önmagát, így nem fordulhat elő, hogy védelem nélkül hagyjuk a járművet
 • Három pontos megszakítás
  A jármű működéséhez szükséges alapvető egységeket három ponton blokkolja a biztos hatás érdekében.
 • Szervízüzemmód
  Amikor gépkocsinkat szerelőkhöz visszük, a készüléket szervízüzemmódba tudjuk rakni. Ezáltal minden funkció működőképes marad (nyugodtan lehet szervizelni), és a kódkulcsot sem kell kiadni a kezünkből. Így nem forog fent az a veszély, hogy lemásolják.
 • Tájékoztató LED
  A rendszer mindenkori állapoáról egy háromszínű LED tájékoztat, melyből egyértelműen meg tudjuk állapítani, hogy milyen üzemmódban van a készülék.
 • Egyszínű kábelek
  A készülékből kivezető összes kábel egyforma fekete színű, ezzel is megnehezítve az esetleges illetéktelen indítási kisérleteket.

Használat

NORMÁL HASZNÁLAT

 • Bekapcsolás
  Vegye le a gyújtást, a LED zöldre vált. Várjon 10 másodpercig, ameddig a zümmer jelez, ezután a LED pirosra vált, a rendszer élesedett. Ebben az állapotban a gépkocsi nem indítható, mert a mûködéséhez szükséges három létfontosságú áramkörét (önindító, üzemanyag-szivattyú, gyújtásvezérlés) a készülék megszakítja.
 • Kikapcsolás
  Nyomja az érintõkulcsot a vevõérzékelõhöz, a zümmer jelez és a LED zöldre vált. Vegye el az érintõkulcsot a vevõérzékelõtõl és adja rá a gyújtást. A LED kialszik, a rendszer kikapcsol. Ebben az állapotban lehet önindítózni. Ha a motorindítókulccsal nem adunk gyújtást, a rendszer 10 másodperc múlva újraélesedik.

SZERVÍZMÓD

 • Belépés
  A gyújtást vegye le. Nyomja az érintõkulcsot a vevõérzékelõhöz 3 másodpercen keresztül, ameddig a LED narancssárgára nem vált hangjelzés kiséretében, azután vegye el a kulcsot. Ilyenkor a rendszer szervizmódban van. Ez azt jelenti, hogy az autó bármikor elindítható érintõkulcs használata nélkül. Az akkumulátorsaru levétele illetve visszatétele esetén a rendszer mindig a tápfeszültség megszûnése elõtti állapotba áll vissza.
 • Kilépés
  Az érintõkulcsot nyomja a vevõérzékelõhöz. Ekkor a zümmer jelez és a LED zöldre vált. Ilyenkor a rendszer aktív állapotban van, a gépjármû 10 másodpercig indítható.

RIASZTÓ KIMENET

Amennyiben illetéktelen indítási kisérlet történik (a három relé kontaktus közül a kettes vagy a hármas bármelyikére pozitív feszültség kerül), a riasztási kimeneten kb. 30 másodpercig negatív jelet ad. (terhelhetõség: max. 100mA)
   
Design & Programming: Dobróczki Gábor, 2001